Lawenda w kosmetyce

Lawenda zajmuje zaszczytne miejsce w kosmetyce już starożytności. Początkowo była wykorzystywana głównie w aromaterapii, później zaczęto używać jej do perfumowania materiału, a następnie zaskarbiła sobie szczególne miejsce w pielęgnacji.

Lawendę również do dziś spotyka się w zabiegach aromaterapeutycznych. Olejek eteryczny z tej rośliny redukuje napięcie nerwowe, pomaga wyciszyć organizm i często jest zalecany osobom, które mają problem z bezennością. Posiada on odświeżający, wyciszający i przyjemny zapach, który pomaga zrelaksować ciało oraz umysł.
Do dlatego tak chętnie tę roślinę dodaje się do produktów kosmetycznych takich jak żele pod prysznic, mydła, masła do ciała czy balsamy. Dzięki lawendowemu aromatowi można poczuć wyciszenie i odprężenie co wpływa pozytywnie na jakość snu.

Lawenda idealnie sprawdza się w pielęgnacji skór problematycznych, tłustych, a nawet trądzikowych. Posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, zwęża pory, redukuje produkcję sebum oraz przyśpiesza regenerację skóry.
Ponadto olejek lawendowy również wpływa pozytywnie na wygląd i kondycję włosów. Stymuluje ich porost oraz ogranicza wypadanie, a dodatkowo sprawia, że stają się one gładkie i przyjemne w dotyku.

Dodatkowo kwiat ten dzięki swoim bakteriobójczym, antyseptycznym właściwościom idealnie sprawdza się jako dodatek do dezodorantów. Dodatkową jego zaletą jest to, że hamuje wydzielanie się potu.

Jakby tego było mało, lawenda jest również bardzo dobrym emolientem. Posiada właściwości ochronne, nawilżające, zmiękczające, wygładzające i uelastyczniające, dlatego tak chętnie używa się jej w balsamach czy masłach do ciała.

Bonus – komary nie przepadają za zapachy lawendy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *