Chorwacja pachnąca rozmarynem.

Chorwacja pachnie nie tylko lawendą, chorwackie wzgórza i lasy przesycone są także wonią wielu innych ziół.  W mieszance zapachów można wyczuć wyraźnie charakterystyczny aromat  rozmarynu, który dominuje  w składzie makii na wielu wyspach.

Mieszkańcy wyspy Pag po dziś dzień przyrządzają jagnięcinę bez przypraw, bo  dzięki zjadanym przez zwierzęta ziołom   jest już  wystarczająco aromatyczna. Również tamtejszy  owczy ser, tak zwany  twardy paśki syr jest z tego samego powodu  naturalnie ostry i wyraźnie pachnie rozmarynem! Rozmaryn jest również nieodzownym składnikiem chorwackiej travaricy, czyli ziołowej rakiji .

Rozmaryn walczy z lawendą o palmę pierwszeństwa także na Hvarze . Już pod koniec XIX wieku  wytwarzany  na  tej wyspie olejek rozmarynowy  trafiał do perfumerii w całej Europie.

Olejek rozmarynowy

Właściwości lecznicze i kosmetyczne  rozmarynu opisywaliśmy bardzo szeroko we  wpisie Rozmaryn – sekret piękna królowej Węgier.

Tutaj tylko przypomnimy krótko, że olejek rozmarynowy ma silne właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne  i przeciwzapalne oraz poprawia mikrokrążenie. Wpływa także korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy, stymulując  pamięć i łagodząc objawy migren.

 

Olejek rozmarynowy  oczywiście w składzie większości kosmetyków naturalnych BIOBAZA, bo Chorwacja pachnąca rozmarynem  zobowiązuje!

BIOBAZA DEO – Green Spirit

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *