Mieszkańcy wyspy Pag po dziś dzień przyrządzają jagnięcinę bez przypraw, bo dzięki zjadanym przez zwierzęta ziołom jest już wystarczająco aromatyczna. Również tamtejszy owczy ser, tak zwany twardy paśki syr jest z tego samego powodu naturalnie ostry i wyraźnie pachnie rozmarynem! Rozmaryn jest również nieodzownym składnikiem chorwackiej travaricy, czyli ziołowej rakiji .
Rozmaryn walczy z lawendą o palmę pierwszeństwa także na Hvarze . Już pod koniec XIX wieku wytwarzany na tej wyspie olejek rozmarynowy trafiał do perfumerii w całej Europie.
Właściwości lecznicze i kosmetyczne rozmarynu opisywaliśmy bardzo szeroko we wpisie Rozmaryn – sekret piękna królowej Węgier.
Tutaj tylko przypomnimy krótko, że olejek rozmarynowy ma silne właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne oraz poprawia mikrokrążenie. Wpływa także korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy, stymulując pamięć i łagodząc objawy migren.
Olejek rozmarynowy oczywiście w składzie większości kosmetyków naturalnych BIOBAZA, bo Chorwacja pachnąca rozmarynem zobowiązuje!