Warzelnia soli (po chorwacku Solana) w miejscowości Nin leżącej w Dalmacji istniała już w czasach rzymskich. Sól z Nin była wtedy „na wagę złota” w dosłownym znaczeniu. Jej jakość zawdzięczamy naturalnym warunkom panującym na terenie Chorwacji czyli bliskości Adriatyku i długim słonecznym dniom. Po dziś dzień produkcja soli w Nin odbywa się tak jak przed wiekami. Proces odparowywania soli z wody morskiej jest wieloetapowy i w całości przebiega dzięki działaniu słońca.
Unikalnym produktem Solany w Nin jest Cvijet Soli, czyli „Kwiat Soli”. Sól ta wyróżnia się zawartością w składników mineralnych. Kwiat Soli jest produktem metabolizmu glonów i mikroorganizmów rozwijających się w wystawionej na działanie promieni słonecznych solance. Tworzą one na powierzchni wody cienką warstwę, która zbierana jest za pomocą drobnych, drewnianych sit. W skład tej niezwykłej soli wchodzi ponad 75 minerałów, takich jak sód, potas, wapń czy magnez. „Kwiat Soli” jest również źródłem mikroelementów takich jak jod, fosfor, brom, cynk, żelazo, manganu, miedź oraz krzem.
W Nin znajduje się również Muzeum Soli, a co roku w sierpniu odbywa się w tym mieście Festiwal Soli.
Warzelnia Soli w Ston na półwyspie Pelješac działa od XIV wieku (czasy republiki Dubrownickiej) i praktycznie nic w procesie produkcji soli nie uległo zmianie od tego czasu. Także w Ston odbywa się festiwal soli, a sama warzelnia jest bezcennym zabytkiem.
Jedynie sól w warzelni soli na wyspie Pag jest pozyskiwana przemysłowymi metodami, ale dzięki uniezależnieniu produkcji od słonecznej pogody można ją znaleźć w każdym większym markecie (Bywa także dostępna w Polsce).
Sól morska z Chorwacji pozwoli rozkoszować się odrobiną Adriatyku we własnej łazience.
A więcej o kosmetycznym zastosowaniu soli morskiej znajdziecie we wpisie: Sól morska w kosmetykach naturalnych