Najczęściej jako baza wykorzystywana jest oczywiście chorwacka oliwa z oliwek. Zdarza się jednak także, że używa się do tego celu oleju z orzechów włoskich lub oleju ze słodkich migdałów. Obydwa wspomniane oleje znajdziecie też oczywiście na straganach w formie czystej, popularny jest zwłaszcza olej z orzechów włoskich. Wśród czystych olejów roślinnych znajdziecie też olej piniowy i będzie to doskonała pamiątka, ponieważ ten gatunek sosny występuje naturalnie w Chorwacji
Maceraty otrzymywane są przez moczenie kwiatów lub ziół w oleju roślinnym, poddawanie przez kilka tygodni działaniu promieni słonecznych i przefiltrowanie. Olej otrzymuje nazwę rośliny, której wyciąg zawiera olej bazowy. Na chorwackich straganach znajdziecie więc olej lawendowy, olej rozmarynowy oraz olej szałwiowy. Nic dziwnego- wszystkie te zioła z rodziny jasnowatych idealnie czują się w chorwackim klimacie a słońca potrzebnego aby olej nabrał mocy też w Chorwacji nie brakuje.
Warty uwagi jest także olej z dziurawca. Chorwacka nazwa dziurawca to kantarion, jednak ten macerat poznacie także po charakterystycznej czerwonej barwie.
Chorwackie olejki ziołowe najczęściej zawierają w sobie gałązkę ziół z których postały więc większość z nich rozpoznacie nawet bez angielskich nazw.