Oliwa z oliwek – płynne złoto Chorwacji

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że Chorwacja oprócz lawendy, rozmarynu, rakiji oraz uroków adriatyckiego  wybrzeża oferuje nam wspaniałą oliwę z oliwek! Oliwce europejskiej wyjątkowo sprzyja chorwacki  klimat  oraz  ukształtowanie terenu.  Dlatego tradycje uprawy drzew oliwnych na terenie dzisiejszej Chorwacji  zapoczątkowali Grecy  już w IV wieku p.n.e.

Istnieją źródła historyczne potwierdzające, że starożytni Grecy i Rzymianie szczególnie zachwycali się oliwą z Istrii.  Obecnie działa tam około 20 tłoczni produkujących około 200-450 ton oliwy z oliwek rocznie.

chorwacka oliwa z Istrii była uznawana za najlepszą
Istria – chorwacki półwysep słynący z najlepszej oliwy

 

W XVIII wieku tereny dzisiejszej Chorwacji pokrywało 30 milionów drzew, które dawały nawet 30 000 tysięcy ton oliwy rocznie. Dziś ta  ilość  jest nieporównywalnie mniejsza, ale za to chorwacka oliwa ma wyjątkową jakość. Jak do tego doszło?

Chorwacka oliwa czyli maslina

W czasach  Jugosławii socjalistyczna gospodarka wolała się skupiać na masowej produkcji wina. Drzewa oliwne zostały wyparte przez  dużo szybciej rosnącą winorośl. Uprawą  drzew oliwnych  i tłoczeniem oliwy zajmowały się w tym okresie  tylko małe rodzinne gospodarstwa.  Dziś ten brak komercjalizacji to raczej zaleta  – chorwacka oliwa z oliwek czyli po chorwacku maslina w dalszym ciągu wytwarzana jest w małych tłoczniach z lokalnych odmian oliwek, co sprawia, że jej smak jest wyjątkowy a jakość bardzo wysoka. Unikalne  chorwackie  odmiany oliwek to: istarska bjelica, buża, carbonera, leccino, slivnjaca, slatka, orkula, rosulja, leccino, ostrica, drobnica, oblica, lastovka, levantinka, coratina.

Chorwackie oliwki

Mimo  wszystko drzewa oliwne w Chorwacji przetrwały niesprzyjające czasy komunizmu i dziś stanowią ważny element dziedzictwa tego kraju. W gaju oliwnym na wyspie Pag rosną drzewa liczące około 1000 lat! Na Wyspach Birońskich można podziwiać najstarszy  pojedynczy  okaz drzewa oliwnego w Chorwacji.  Ma 1600 lat i wciąż wydaje około 30 kg owoców rocznie! (Dla porównania: nasz Dąb Bartek liczy sobie „zaledwie” 700 lat)

Natomiast chorwacka wyspa  Sipan została wpisana do Księgi Rekordów Guinessa, jako wyspa z największą ilością drzew oliwnych w  stosunku do swojej powierzchni.

A jeśli interesują was kosmetyczne właściwości oliwy z oliwek , zajrzyjcie do tego wpisu: Oliwa z oliwek – starożytny kosmetyk

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *