Właściwości i zastosowanie aloesu w kosmetyce

Aloes należy do grupy sukulentów, czy roślin, które są odporne na negatywne oraz trudne warunki i są w stanie bardzo długo wytrzymać bez źródła wody, chociaż same składają się z niej w 99%.
Już w starożytnym Egipcie, Chinach i Indiach aloes był ceniony za swoje lecznicze właściwości. Stosowano go głównie do łagodzenia podrażnień, oprzeń oraz w chorobach płuc.
Według Biblii użyto nawet tej rośliny do namaszczenia ciała Chrystusa.

Wachlarz dobroczynnych właściwości aloesu jest bardzo rozłożysty.
Wspomaga on odporność i układ immunologiczny, działa przeciwgrzybiczo i łagodzi podrażnienia dzięki zawartości aminikwasów i kwasów tłuszczowych.
Doskonale nawilża on skórę. Pobudza on syntezę kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra staje się jędrna. Zwiększa produkcję kwasu hialuronowego w skórze. Zawiera witaminę E, zwaną witaminą młodości, witaminę A odpowiedzialną za zwalczenie wolnych rodników oraz witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne.
Jakby tego mało – aloes zawiera również witaminy z grupy B (B9, B1, B2, B6, B12) oraz składniki mineralne jak magnez, cynk, potaż, wapń, żelazo, chrom, selen czy mangan.

Idealnie sprawdza się w pielęgnacji twarzy, skóry czy włosów. Jest również bardzo lubianym składnikiem w pomadkach ochronnych.
Chroni on delikatną skórę ust przed wysuszeniem i działaniem na czynniki zewnętrze.
Aloes jest również idealnym składnikiem w dezodorantach, ponieważ posiada działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia skóry, zadrapania czy obtarcia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *