Hydrolizowane proteiny pomagają naprawiać wszelkie uszkodzenia włosów i zapobiegają dalszym zniszczeniom. Ich ogromną zaletą jest to że , nie obciążają włosów tak jak oleje czy tym bardziej – silikony.
Proteiny hydrolizowane to po prostu cząsteczki białka rozbite na mniejsze części. Dzięki temu mogą one lepiej wbudowywać się w strukturę włosa i wypełniać uszkodzenia. Ważniejsze jest jednak, że tylko po poddaniu temu procesowi, proteiny mogą rozpuszczać się w wodzie. Zdolność ta jest oczywiście kluczowa, jeśli chodzi o możliwość użycia ich w szamponach. Hydrolizowane proteiny mogą także łączyć się z różnymi grupami substancji w celu uzyskania nowych właściwości pielęgnacyjnych produktu.
Oczywistym jest, że przyjazne naturze kosmetykach Biobaza zawierają proteiny pochodzenia roślinnego. Zaletą protein roślinnych jest także fakt, że trudno je „przedawkować”.
Hydrolizowane proteiny pszeniczne znajdziecie w naszych produktach z serii Body& Hair
Hydrolizowane proteiny ryżowe znajdziecie w szamponie do włosów kręconych
Hydrolizowane proteiny ze słodkich migdałów znajdziecie w szamponie do włosów farbowanych.