Awokado właściwe (Persea american Mill.) to wiecznie zielone tropikalne drzewo z rodziny wawrzynowatych naturalnie występujące w Ameryce Południowej i Środkowej. Surowcem wykorzystywanym w kosmetyce jest oczywiście owoc awokado. Najważniejszym składnikiem pozyskiwanym z owocu jest olej , bowiem 100 gramów owocu zawiera aż 23 gramów tłuszczu.
Olej z awokado zawiera: kwas olejowy( 48-81%), glicerydy kwasu linolowego (6-18%) i glicerydy innych kwasów tłuszczowych tj. kwas palmitooleinowy, palmitynowy i stearynowy. W składzie znajdziemy ponadto aminokwasy: histydynę i lecytynę, fitosterole, skwalen, prawdziwe bogactwo witamin: A, ,C, D, E, PP, B2 i K (kwas foliowy) oraz minerały: potas i żelazo.
Olej ten jest szczególnie ceniony w kosmetyce dzięki swojemu wszechstronnemu działaniu: reguluje gospodarkę wodno –lipidową, nawilża i odżywia oraz chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Zawarte w oleju z awokado kwasy tłuszczowe chronią naturalny płaszcz lipidowy ludzkiej skóry. Dzięki zachodzącym w skórze procesom transestryfikacji dochodzi do redystrybucji kwasów tłuszczowych pomiędzy składnikami błon komórkowych komórek skóry a substancjami dostarczonymi z olejem. A mówiąc prościej: zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe wypełniają te miejsca, gdzie naturalna bariera lipidowa ulega zniszczeniu . Kwasy tłuszczowe wzmacniając cement międzykomórkowy zapobiegają także utracie wody przez naskórek. Kwasy tłuszczowe regulują również proces wydzielania sebum. Ponadto fitosterole i witaminy zawarte w awokado zwalczają także wodne rodniki zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Olej z awokado idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, uszkodzonej, popękanej. Jest łagodny dla skóry, szybko się wchłania, ma doskonałe właściwości penetrujące i zmiękczające . Może być stosowany w kosmetykach dla dzieci. Sprawdza się nawet jako składnik kosmetyków przeznaczonych do leczenia skóry dotkniętej łuszczycą. Dzięki właściwościom regenerującym i wzmacniającym skórę zmniejsza widoczność rozstępów oraz zapobiega powstawaniu nowych.