Cynk w kosmetykach naturalnych

Cynk jest minerałem występującym naturalnie w przyrodzie Jego działanie lecznicze odkryto już w czasach starożytnych.  Już ponad pięć tysięcy lat temu w Egipcie do leczenia chorób skóry wykorzystywano maść, której głównym składnikiem był cynk. Do dnia dzisiejszego  maść cynkową znajdziemy w aptekach jako skuteczny środek leczący  drobne uszkodzenia skóry i dermatozy.   Zanim rozwinął się przemysł kosmetyczny, maść cynkowa była podstawowym środkiem zwalczającym trądzik młodzieńczy.

Dzisiaj cynk znalazł się w polu zainteresowania twórców naturalnych. Nic dziwnego! Minerał ten  charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz ściągającym.   Dodatkową zaletą jest także to, że jony cynku wpływają korzystnie na budowę włosów i skóry. Badania naukowe wykazały, że cynk wpływa korzystnie na syntezę kolagenu, dzięki czemu wspomaga wzrost włosów, paznokci i regenerację tkanek. Pierwiastek ten uczestniczy także w wytwarzaniu substancji regulujących między innymi funkcje wydzielnicze skóry, odpowiedzialne za ilość wytwarzanego sebum. Preparaty z cynkiem  ułatwiają oczyszczanie skóry z nadmiaru sebum, przywracają jej naturalne pH, ściągają nadmiernie rozszerzone pory, łagodzą stany zapalne, oraz zapobiegają rozwojowi bakterii. Szerokie spektrum działania  tego minerału sprawia, że kosmetyki z cynkiem zapobiegają  powstawaniu zaskórników i skutecznie zmniejszają trądzik. Jego ogromną zaletą jest fakt, że jednocześnie  nie przesusza skóry.

Cynk jest głównym składnikiem naszego żelu przeznaczonego do mycia skóry wrażliwej ze skłonnością do trądziku:

zawiera cynk, rumianek i kwas mlekowy
BIOBAZA BEAUTY – delikatny żel do mycia skóry wrażliwej – 200ml

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *