Czarny pieprz w kosmetykach naturalnych

Czarny pieprz ( (Piper nigrum) to owoc    pochodzącej z Indii rośliny o tej samej nazwie.  Ma  on charakterystyczną postać pestkowca, czyli grona małych ziarenek.    Kiedy ziarenka  te zostaną wysuszone i poddane procesowi fermentacji  stają się znaną od wieków przyprawą ceniona za charakterystyczny ostry smak. Najważniejszą substancją aktywną zawartą w pieprzu jest alkaloid  zwany piperyną. Piperyna odpowiada za  charakterystyczny smak i zapach pieprzu.  Zawdzięczamy jej także szereg działań leczniczych.

 Niesamowite właściwości lecznicze czarnego pieprzu

Piperyna pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego , przyspieszając tym samym proces trawienia i minimalizując ryzyko zaparcia, kolki, czy biegunki oraz zapobiega powstawaniu  gazów jelitowych. Pomaga także usunąć z organizmu toksyny oraz przyspiesza metabolizm. Niedawne badania kliniczne wykazały, że piperyna wspomaga odchudzanie także w inny sposób – zapobiega  tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych.

Medycyna ajurwedyjska zalecała pieprz jako lekarstwo na kaszel. Całkiem słusznie – piperyna ma też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne i wykrztuśne.

W dodatku alkaloid ten naprawia szkody związane z działaniem wolnych rodników. Jako antyoksydant chroni w ten sposób układ krążenia oraz wątrobę. W badaniach laboratoryjnych  wykazuje też działanie przeciwnowotworowe.

Jakby tych zalet było mało – pieprz wpływa także na lepszą przyswajalność witamin i minerałów z pożywienia.

Czarny pieprz w kosmetykach naturalnych

Okazuje się, że dobroczynne działanie piperyna   ma także wtedy, gdy stosowana jest zewnętrznie. Dlatego właśnie  czarny pieprz stał się składnikiem wielu naturalnych kosmetyków. W kosmetyce stosuje się olejek z czarnego pieprzu. W składzie znajdziecie go pod nazwą PIPER NIGRUM FRUIT OIL.

Jak już wspomnieliśmy dzięki piperynie olejek z czarnego pieprzu ma działanie antyoksydacyjne. Jest więc częstym składnikiem preparatów do cery dojrzałej, ponieważ spowalnia  procesy starzenia się, się skóry. Poza tym wspomaga regenerację skóry, działa przeciwzapalnie, tonizuje oraz  niweluje przebarwienia. W  dodatku działa antybakteryjnie, więc bywa także składnikiem mydeł, dezodorantów i kosmetyków przeciwtrądzikowych. Na tym jednak nie kończą się zalety olejku z czarnego pieprzu. Ponieważ delikatnie rozgrzewa i pobudza krążenie krwi jest też składnikiem kosmetyków antycellulitowych.

BIOBAZA ANTICELLULITE – krem modelujący ciało zawiera olejek z czarnego pieprzu

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *