Drzewo różane – dar lasów deszczowych

Drzewo różane (Aniba roseadora)  wbrew nazwie nie ma nic  (poza skojarzeniami zapachowymi) wspólnego z różami z waszego ogródka. Należy do rodziny laurowatych i   występuje w deszczowych lasach Amazonii.

Jak wiele roślin pochodzących z tego rejonu świata, drzewo różane zadziwia naukowców swoimi leczniczymi właściwościami. W wyniku destylacji parowej wiórków drewna o zaskakującym  ciemnoróżowym kolorze  otrzymujemy  niezwykle  cenny olejek eteryczny. Olejek ten ma unikalny  zapach  o  bardzo charakterystycznych nutach –  różanych i korzennych równocześnie. Zapach nie jest jednak jedynym powodem, dla którego olejek z drzewa różanego jest tak ceniony w  medycynie i  kosmetyce naturalnej.

Najważniejsze związki chemiczne wchodzące skład w jego  to: a-pinene, camphen, geraniol, neral, geranial, myrcene, limonene, 1,8-cineole, linalool, benzaldehyde, linalool a-terpineol.

Ma działanie  bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jednocześnie ma właściwości tonizujące i łagodzące.  Wszystko to czyni go idealnym składnikiem naturalnych dezodorantów.  Ma też  zdolność stymulowania tkanek skórnych, więc wykorzystywany jest w preparatach przeciwzmarszczkowych i kosmetykach do cery dojrzałej. Koi podrażnioną skórę i regeneruje naskórek, dlatego znajdziecie go  w naszych kosmetykach do opalania, oraz w jogurcie do ciała po opalaniu.

Oczywiście, cudowny zapach olejku Aniba roseadora musi poprawiać nastrój, ale właściwości aromoterapeutyczne sprawiają, że działa jako naturalny lek.  Badania naukowe wykazały, że zmniejsza poziom wydzielania hormonów stresu. Łagodzi wszelkiego rodzaju bóle głowy, działa przeciwdepresyjnie i zwalcza apatię. Pomaga także  uporczywych migrenach. Możecie otulić się tym aromatem używając naszych żeli pod prysznic i mleczek do ciała

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *