Występują w kilku odmianach, ale wszystkie je łączy wysoka zawartość cukrów (glukozy i fruktozy), pektyny, celulozy oraz witaminy C, witaminy E , witamin z grupy B i karotenu. Obfitują też w sole mineralne. Owoce te cechuje wysoka zawartość polifenoli, związków, które, jak zapewne wiecie mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne . Być może zaskoczy was informacja że figi zawierają również… kwasy Omega-3
W dawnej medycynie figi stosowano jako remedium na ból gardła i stany zapalne w jamie ustnej, co biorąc pod uwagę zawartość polifenoli ma swoje uzasadnienie. Współczesna nauka ceni te owoce za ich wartości odżywcze. Oprócz wymienionych wcześniej substancji figi zawierają też tryptofan, który jest niezbędny do produkcji serotoniny, zwanej inaczej „hormonem szczęścia”. Serotonina zapewnia prawidłowy sen, poprawia nastrój, a także zapobiega depresji.
Ze względu na wysoka zawartość polifenoli, ekstrakt z fig koi i regeneruje skórę oraz zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się. Podobnie działa witamina E, nazywana „witaminą młodości”. Kwasy Omega natomiast zapewniają prawidłowe nawilżenie skóry.Właściwości fig chętnie wykorzystywane są również w produktach do pielęgnacji włosów . Kwasy omega nawilżają także włos , a liczne mikroelementy zawarte w tych owocach stymulują cebulki włosowe.
Dodatkową zaletą kosmetyków z dodatkiem ekstraktu z fig jest oczywiście także ich piękny słodki zapach, który pokochają nie tylko dzieci.