Nocny Kwiat – Jaśmin i jego zastosowanie w kosmetyce naturalnej

To właśnie pod parasolem nocy kwiat ten pachnie najintensywniej. Aż do rześkiego, letniego poranka jego zapach silnie kusi i uwodzi, dlatego towarzyszył on niegdyś nowożeńcom w nocy poślubnej. Podobno Kleopatra używała jego uwodzicielskich nut zapachowych, a sam Neron nęcony przez woń tych kwiatów stawiał je w swojej sypialni.
Od starożytności jaśmin był bardzo chętnie stosowany w aromaterapii czy jako dodatek do perfum. Zyskał też miano afrodyzjaku.

Zapach jaśminu działa uspakajająco i kojąco. To dlatego w kosmetyce bardzo często dodaje się go do mydeł, żeli pod prysznic czy balsamów.
Kwiat ten również dba o kondycję naszej skóry. Nawilża ją, odżywia, pozostawiając ją aksamitnie gładką.
Działa również łagodząco, łagodzi stany zapalne oraz podrażnienia. Wzmacnia on barierę hydrolipidową w naskórku, dzięki czemu chroni go przed wysuszeniem i czynnikami zewnętrznymi takimi jak mróz, wiatr czy zanieczyszczenia.
Jaśmin poprawia kondycję skóry. Niweluje drobne zmarszczki, wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu cera staje się promienna i gładka.
Daje ulgę bardzo suchej, łuszczącej się i odwodnionej skórze.
Olejek jaśminowy jest również sprzymierzeńcem w leczeniu atopowego zapalenia skóry oraz egzemy.

 

 

Zobacz nasze jaśminowe mleczko do ciała.


Odśwież swoją skórę i zmysły uwodzicielskim zapachem jaśminu.
Luksusowy, bogaty kompleks E5 zapewnia skórze nawilżenie i ochronę przed wysuszeniem.
Mleczko idealnie nadaje się do codziennej pielęgnacji, do każdego rodzaju skóry.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *