Cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora) nazywany też drzewem kamforowym lub kamforowcem to gatunek drzewa należącego do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Występuje naturalnie w południowych Chinach, na Tajwanie , w Japonii, na Borneo oraz w Wietnamie.
Kamfora to organiczny związek chemiczny z grupy terpenów. Jest frakcją stałą olejku kamforowego ( ma konsystencję zbliżoną do wosku) Jej charakterystyczną cechą jest fakt , że w temperaturze pokojowej ulega procesowi sublimacji, czyli przechodzi bezpośrednio w stan gazowy z pominięciem stanu ciekłego. Stąd właśnie wzięło się powiedzenie „znika jak kamfora”.
W azjatyckiej medycynie tradycyjnej stosowana jest przy takich dolegliwościach jak zapalenie oskrzeli, astma, katar, zatokowe bóle głowy, reumatyzm, koklusz, bezsenność, a także bolesne miesiączkowanie, a nawet ból zębów.
Mechanizm działania kamfory polega na tym, że zwęża rozszerzone naczynia włosowate, jednocześnie rozkurczając zwężone naczynia skórne. Dzięki temu działa podobnie jak mentol – rozgrzewa lub daje kojące uczucie chłodu.( O rodzaju oddziaływania decyduje stężenie kamfory w danym preparacie). Badania naukowe wykazały także, że kamfora ma pewne właściwości znieczulające, przeciwzapalne i antybakteryjne. W zachodniej medycynie znajduje zastosowanie przede wszystkim jako składnik maści przeciwbólowych.
Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym bywa stosowana jako składnik kosmetyków przeciwtrądzikowych. Zapobiega powstawaniu obrzęków i stanów zapalnych skóry, a także łagodzi obrzęki i zaczerwienienia.
Jest także idealnym składnikiem kosmetyków naturalnych przeznaczonych do pielęgnacji stóp. Koi zmęczone stopy, dając przyjemne uczucie chłodu. Zapobiega obrzękom. Ponadto ma działanie dezodoryzujące, dzięki czemu zapewnia uczucie świeżości i komfortu – oprócz działania antybakteryjnego kamfora wyróżnia się też charakterystycznym zapachem o ziołowych nutach. Dodatkową zaletą jest fakt, że przyspiesza gojenie się mikro urazów naskórka na stopach.