Kiełki pszenicy są bogatym źródłem błonnika, witamin i mikroelementów. Zawierają nie tylko powszechnie występujące w produktach zbożowych witaminy z grupy B, ale także – dzięki procesowi skiełkowania – witaminy C i E, oraz potas, fosfor i magnez. Można spożywać je na surowo jako dodatek do kanapek i sałatek.
W kosmetyce naturalnej używa się tłoczonego na zimno oleju z kiełków pszenicy. Olej ten ceniony jest ze względu na obecność witaminy E będącej antyoksydantem oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to przede wszystkim kwas linolowy (ok. 56 proc.) i linolenowy (ok. 7 proc).
Olej z kiełków pszenicy szczególnie polecany jest w przypadku cery suchej. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe stanowią bowiem składnik sebum. Dzięki temu doskonale odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry zapobiegając tym samym utracie wody poprzez naskórek.
Olej z kiełków pszenicy wyróżnia się bardzo wysoką zawartością witaminy E – aż 280 mg ba 100 g. Działa ona antyoksydacyjnie – czyli zapobiega starzeniu się skóry i chroni ją przed działaniem wolnych rodników. Dlatego olejek z kiełków pszenicy stosowany jest w kosmetykach do pielęgnacji cery dojrzałej oraz w kosmetykach do opalania.
Witamina E pobudza także syntezę kolagenu. Dlatego olej z kiełków pszenicy Jest także idealnym składnikiem kosmetyków antycellulitowych i modelujących ciało ponieważ ujędrnia skórę i zmniejsza widoczności istniejących rozstępów oraz skutecznie zapobiega powstawaniu nowych
Olej z kiełków pszenicy znajdziecie także w naszych szamponach, ponieważ wzmacnia włosy i nadaje im elastyczność