Kmin rzymski jako składnik naturalnych kosmetyków

Kmin rzymski (Cuminum cyminum), inaczej kumin, jeera, , należy do rodziny selerowatych i  charakteryzuje się mocno pierzastymi liśćmi i białymi lub  czerwonawymi kwiatami. Przyprawę uzyskuje się z owoców kminu – mają one formę rozłupni, która wydziela intensywny, gorzki, korzenny zapach. Kmin rzymski jest znany ludzkości od tysięcy lat. Znaleziono go w grobowcu Tutenchamona, a w Biblii wymieniany jest jako jeden  ze składników świątynnego podatku. Okazuje się, że ta przyprawa o charakterystycznym aromacie jest także cennym składnikiem naturalnych kosmetyków.

Kmin  rzymski  jako przyprawa jest stosowany wszędzie tam, gdzie ceni się wyraziste smaki –w Indiach, na Dalekim Wschodzie, w Egipcie i krajach Maghrebu , a także w kuchni meksykańskiej, portugalskiej i hiszpańskiej. Nie należy mylić kminu rzymskiego z popularnym w kuchni polskiej kminkiem, czyli Carum carvi . Chociaż obie te rośliny należą do rodziny selerowatych występują między nimi istotne różnice. Najważniejszą jest zapach. Kminek kojarzy się z domowym kapuśniakiem, a  kmin rzymski ma wyraźnie orientalny aromat i kojarzy się raczej z indyjską restauracją  albo arabskimi perfumami. Jeśli położymy obie te  przyprawy obok siebie  różnice  zauważymy  już na pierwszy rzut oka. Ziarna kuminu są dużo jaśniejsze i większe od nasion kminku.

 

Kmin rzymski – właściwości lecznicze

 

Kmin rzymski  ma właściwości antybakteryjne , rozkurczowe , wpływa  także korzystnie na trawienie . Jest niezastąpiony w niestrawności i biegunce, może również łagodzić wzdęcia i kolki. Ajurweda zaleca kmin rzymski jako remedium na ból gardła i dolegliwości kobiece. Współczesne badania naukowe wykazały, że kmin rzymski obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga odchudzanie.

 

Olej z kminu rzymskiego w kosmetyce

Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także  liczne związki z grupy flawonoidów.

Dzięki nim olej z kminku ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Sprawdza się jako składnik dezodorantów, mydeł i kosmetyków przeciwtrądzikowych. Pomaga też w przypadku łuszczycy. Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych

ma korzystny wpływ na suchą i łuszczącą się skórę oraz skórę skłonną do zaczerwienienia i podrażnienia. Jego zaletą jest także fakt, że nadaje kosmetykom naturalnym orientalne nuty zapachowe.

Składniki ziołowe: wyciąg z liści oliwnych i szałwii, piołun, mięta i kmin rzymski
BIOBAZA DEO MEN – Dark Man – 50ml

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *