Masło shea – złoto kobiet i sekret piękna etiopskiej królowej

Masło shea, zwane również masłem karité jest otrzymywane  z nasion drzewa masłowego (Butyrospermum parkii Vittelaria parradoxa) z rodziny Soczyńcowatych (Sapotaceae). Drzewo to  występuje naturalnie na obszarze całej afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię. Nazwa shea pochodzi prawdopodobnie z  języka  Bambara używanego w Mali, natomiast nazwa karité pochodzi z języka Wolof z Senegalu i oznacza „życie”.

W Afryce masło shea  jest powszechnie  stosowane w kuchni i cenione ze względu na wartości odżywcze. Od dawien dawna  było tam też używane do pielęgnacji skóry. Krąży legenda, że właśnie masłu karité swoją urodę zawdzięczała Makeda, królowa Saby ( ta sama, która wg Biblii swoją mądrością i wdziękiem oczarowała króla Salomona) Masło shea  bywa nazywane „złotem kobiet”, ponieważ według tradycji tylko kobietom wolno było zrywać owoce drzewa Shea.

Co na to nauka?

Masło shea  rzeczywiście zawiera wszystkie substancje, których potrzebuje ludzka skóra. W jego składzie znajdziemy wiele cennych kwasów tłuszczowych, są to  między innymi: kwas palmitynowy (2-6%) i stearynowy ( 35-45%).kwas oleinowy (40-50%) i linolowy (4-10%). W jego skład wchodzą też polifenole,takie jak: kwas galusowy, gallataniny, kwercetyne, kwas trans cynamonowy, fitosterole (takie jak: kampesterol, stigmasterol, β-sitosterol, α-spinasterol, γ-7-awenasterol), oraz witaminy A i E.

Kwasy tłuszczowe  głęboko nawilżają, odżywiają i regenerują  skórę dbając o jej naturalny płaszcz lipidowy i regulując proces wydzielania sebum. Polifenole i fitosterole podobnie jak witaminy A i E pełnią funkcję przeciwutleniaczy, a więc zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Na szczególną uwagę zasługują znajdujące się w maśle shea tak zwane substancje niezmydlające się – triterpenoidy(takie jak: α-amyryna, butylospermol, lupeol, parkeol), fitosterole (takie jak: kampesterol, stigmasterol, β-sitosterol, α-spinasterol, γ-7-awenasterol). Podobnie jak kwas cynamonowy mają one silne właściwości fotoprotekcyjne, a także przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Masło shea stosowane jest się w naszych odżywczych mleczkachmasłach do ciała. Sprawdza się w kosmetykach do skóry suchej i przesuszonej kuracją dermatologiczną  w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, a także w kremach do rąkstóp oraz w kosmetykach przeciw rozstępom  i w kosmetykach przeznaczonych do skóry o specjalnych potrzebach.

Ze względu na właściwości fotoprotekcyjne i antyoksydacyjne jest także składnikiem naszych kosmetyków z serii Sun.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *