Węgiel aktywny w kosmetykach naturalnych

Węgiel zazwyczaj kojarzony jest z materiałem opałowym i przemysłem. Obecnie jednak  ten najpowszechniej występujący w przyrodzie  pierwiastek  stanowi jedno z najnowszych odkryć kosmetyki naturalnej. Skąd węgiel w kosmetykach? Z tego samego powodu dla którego stosuje się go w medycynie  jako jeden z najskuteczniejszych środków zaradczych w zatruciach pokarmowych.

Węgiel aktywny, bo to o nim mowa można zdefiniować jako węgiel w najczystszej postaci. Zarówno w medycynie jak i kosmetyce wykorzystuje się fakt,  że dzięki swej porowatej strukturze,  węgiel aktywny doskonale wiąże i pochłania wszelkie zanieczyszczenia.

We współczesnej medycynie węgiel aktywny stosuje  się przede wszystkim  wewnętrznie – w leczeniu zatruć, ponieważ wiąże toksyczne substancje w przewodzie pokarmowym, które dzięki temu mogą być wydalone z organizmu. Hipokrates jednak zalecał stosowanie węgla drzewnego do zasypywania zakażonych ran.

Węgiel aktywny w kosmetykach naturalnych

Rzeczywiście węgiel aktywny wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.  Sprawdza się w kosmetykach do cery z problemami Użyty w mydłach i żelach do mycia i szamponach doskonale radzi sobie z usuwaniem ze skóry zanieczyszczeń: bakterii, nadmiaru sebum czy zrogowaciałego naskórka. Eliminuje także nieprzyjemne zapachy, więc znakomicie odświeża. Jednocześnie działa w sposób bardzo łagodny.  Nie powoduje reakcji alergicznych ani  podrażnień i nie narusza płaszcza lipidowego skóry. Jest także wspaniałym składnikiem naturalnych past przywracających biel zębów, ponieważ usuwa substancje będące powodem przebarwień. Więcej o wybielaniu zębów węglem możecie przeczytać w tym wpisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *