Co sprawia, że miód manuka cieszy się tak ogromną popularnością? Charakterystycznego smaku i zapachu nie da się pomylić z żadnym innym, ale to samo można przecież powiedzieć o każdym innym miodzie powstałym z kwiatów jednego gatunku. Miód manuka wyróżnia się jednak bardzo wysoką zawartością methylglyoxalu. Nasze europejskie miody zawierają go niemal stokrotnie mniej!
Methylglyoxal ( MGO) to związek organiczny z grupy glioksali, zaliczanych do aldehydów. Jego inne nazwy to aldehyd pirogronowy lub acetylformaldehyd. Badania wykazały, że związek ten ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dzięki zawartości methylglyoxalu miód manuka jest naturalnym antybiotykiem, pomaga zwalczać infekcje różnego pochodzenia .
Ponieważ hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori stosuje się go także w profilaktyce wrzodów żołądka. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, a także zabezpiecza je przed zakażeniem.
Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz antyoksydacyjne właściwości miodu manuka czynią go pożądanym składnikiem kosmetyków. Doskonale koi podrażnienia skóry, nawilża ją i odżywia
Właściwości antybakteryjne i piękny miodowy zapach jaki nadaje kosmetykom sprawiają, że miód manuka jest idealnym składnikiem naturalnych dezodorantów, żeli pod prysznic i mydeł.