Olej jojoba – spełnione marzenie twórców naturalnych kosmetyków.

Olej jojoba otrzymywany jest z nasion Simmondsji kalifornijskiej (Simmondsia chinensis) . Roślina ta  występuje naturalnie na pustyni Sonora w południowo-zachodniej części Ameryki Północnej . Przyczyną nadania jej mylącej  łacińskiej nazwy naukowej była pomyłka uczonych opisujących po raz pierwszy ten  gatunek, którzy przypadkowo umieścili ją w zielniku  wśród roślin pochodzących z Chin.Olej jojoba, chociaż otrzymywany jest z nasion, a nie soków drzewa, nie jest tak naprawdę olejem tylko   płynnym woskiem, który w niskich temperaturach(poniżej 7°C) może zastygać.  Jego olbrzymią zaletą jest fakt, że wykazuje bardzo dużą odporność na jełczenie, nieporównywalnie większą niż oleje.

Zawiera wiele cennych substancji, które czynią z niego kosmetyk niemal idealny: palmitynian cetylu, o właściwościach olbrotu, wyższe alkohole alifatyczne, estry,  fitosterole, witaminy E i F oraz skwalen. Przypomnijmy, że skwalen jest substancją wchodzącą w skład płaszcza lipidowego ludzkiej skóry!  Dzięki  temu  olej jojoba doskonale się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu. Ma również właściwości natłuszczające i odżywcze, wzmacnia warstwę lipidową naskórka, chroni przed transepidermalną utratą wody. Sprawdza się w kosmetykach do pielęgnacji skóry z problemami. Stosuje się go  się go przy zapaleniach skóry, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów. Olej jojoba cennym składnikiem naturalnych kosmetyków, ponieważ z jednej strony ma cudowne właściwości pielęgnacyjne, a z drugiej w naturalny sposób przedłuża trwałość kosmetyków.  Znajdziecie go w większości produktów BIOBAZA przeznaczonych do pielęgnacji skóry.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *