Olej kokosowy – kosmetyk doskonały

Olej kokosowy jest otrzymywany z miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera), która naturalnie występuje w tropikach od Azji po  Karaiby. W przeciwieństwie do większości olejów roślinnych olej kokosowy w temperaturze pokojowej przybiera formę stałą ( ma konsystencję smalcu) , a w jego składzie przeważają kwasy tłuszczowe nasycone. Tłuszcze nasycone  obwiniano  niegdyś o całe zło związane z zatykaniem tętnic. Społeczności, których dieta w dużym stopniu  jest  oparta  na oleju kokosowym cieszą się jednak dobrym zdrowiem. Postanowiono więc dokładniej przyjrzeć się właściwościom oleju kokosowego.

 

Okazało się, że olej ten zbudowany jest ze średnio-łańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (trójglicerydy średnio-łańcuchowe – MCT), a za miażdżycę  odpowiedzialne są tłuszcze zbudowane z długo-łańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, których brak w oleju kokosowym.

O zastosowaniach kulinarnych i dietetycznych oleju kokosowego można by pisać bardzo dużo. Jest składnikiem chociażby słynnej „kuloodpornej kawy”. Tutaj skupimy się tylko na jego zastosowaniach kosmetycznych, pamiętając, że wg założeń Ajurwedy, która  tak wysoko ceni olej kokosowy,  najlepsze do pielęgnacji skóry i włosów są produkty jadalne.

Olej kokosowy – kosmetyk idealny

W składzie oleju kokosowego  znajdują się  przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe – m.in. laurynowy , a także palimitynowy, kaprylowy i stearynowy. Są też kwasy nienasycone: oleinowy z grupy Omega-9 i linolowy z grupy Omega-6.  Zaletą oleju kokosowego jest jego struktura molekularna  – zbudowany jest z małych cząsteczek  – dzięki czemu dobrze wchłania się poprzez naskórek. W jego składzie znajdziemy też liczne  antyoksydanty i witaminę E nazywaną „witaminą młodości”.

Właściwości pielęgnacyjne oleju kokosowego są nie do przecenienia. Zawarty w nim kwas linolowy jest składnikiem cementu międzykomórkowego, dzięki czemu  poprawia nawilżenie skóry zapobiegając utracie wody przez naskórek. Pobudza także  odnowę komórkową skóry oraz reguluje wydzielanie sebum. Kwas larurynowy natomiast ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, a także stymuluje system odpornościowy. Olej kokosowy jest więc idealnym kosmetykiem nawilżającym, po jego zastosowaniu skóra staje się aksamitna i gładka.

Ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie w kosmetykach do skóry trądzikowej oraz dotkniętej różnego typu dermatozami.  Nadaje się też do pielęgnacji wrażliwej skóry dzieci. W krajach tropikalnych, gdzie palma kokosowa występuje naturalnie, używany jest tradycyjnie jako remedium na oparzenia słoneczne oraz do pielęgnacji popękanych sutków u matek karmiących. Ze względu na właściwości antybakteryjne jest chętnie stosowany jako składnik naturalnych past do zębów.

BIOBAZA DENTAL KIDS – pasta do zębów dla dzieci powyżej 1 roku życia – 75ml

Właściwości pielęgnacyjne i konsystencja czynią z niego także idealny składnik  naszych naturalnych pomadek do ust.

Olej kokosowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów zniszczonych, dlatego znajdziecie go w naszym szamponie do włosów farbowanych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *