Olej migdałowy w kosmetyce naturalnej

Olej  migdałowy  pochodzi  ze słodkich migdałów, czyli nasion migdałowca zwyczajnego. Otrzymywany jest w procesie tłoczenia na zimno , co pozwala zachować wszystkie jego cenne właściwości. Cechuje go wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (20-30%) i oleinowego (60-70%) i witamin z grupy B oraz A, E i D.

Migdałowiec pospolity to roślina wieloletnia zaliczana do rodziny różowatych. Jego ojczyzną jest Azja Środkowa oraz Mniejsza, ale uprawiany jest w całym świecie śródziemnomorskich już od 3000 lat . Olej  migdałowy  stosowany był do celów kosmetycznych już w starożytności. Jako składnik odmładzających kąpieli stosowała go między innymi słynąca z urody żona Nerona, Popea.

Olej migdałowy stanowi cenny składnik naturalnych kosmetyków, szczególnie maseł i mleczek do ciała. Chroni komórki skóry przed uszkodzeniem, a także odżywia i regeneruje skórę

Nadaje się  do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry,  także  dla skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Jest też składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry małych dzieci, ponieważ z reguły nie powoduje uczuleń (chociaż oczywiście osoby z ostrą alergią na orzechy powinny stosować go ostrożnie).

Olejek migdałowy bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Należy do tak zwanych  suchych olejków, więc nadaje się także do pielęgnacji twarzy. Znajdziecie go także w naszym kremie przeznaczonym do pielęgnacji i demakijażu cery wrażliwej.

BIOBAZA BEAUTY – krem do cery wrażliwej – 500ml

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *