Olej słonecznikowy w kosmetyce

Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus L.) zaliczany jest do rodziny astrowatych (Asteraceae.) Ojczyzną słonecznika jest teren dzisiejszego Meksyku. Kwiaty słonecznika  były otaczane kultem  przez Indian zamieszkujących te tereny, ponieważ  symbolizowały boga słońca.

 Także botaniczna nazwa  słonecznika pochodzi i się od greckich słów helios –  słońce i athos –  kwiat.

Do Europy słonecznik sprowadzono w XVI w. Obecnie uprawiany w wielu rejonach świata, także w Polsce. Nasiona słonecznika cenione są ze względu na wartość odżywczą i przyjemny smak. Pozyskiwany z nasion słonecznika metodą tłoczenia na zimno  olej słonecznikowy jest także niezwykle wartościowym składnikiem kosmetyków.

Już Indianki stosowały olej słonecznikowy do pielęgnacji urody.

Olej słonecznikowy zawiera  dużą ilość witaminy E nazywanej „witaminą młodości”, a także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne  minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo i potas, które mają dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. W jego składzie znajdziemy także  ceramidy, które odbudowują uszkodzone warstwy skóry. Naprawia uszkodzoną barierę lipidową naskórka i zapobiega tym samym utracie poprzez naskórek .

Zawiera olej słonecznikowy
BIOBAZA BODY – mleczko do ciała z lawendą i cytryną + witamina E5 – 400ml

Olej słonecznikowy sprawia, że skóra jest właściwie nawilżona i  przywraca jej elastyczność. Chroni także  skórę przed  szkodliwymi  czynnikami  zewnętrznymi.

Zawiera ozonowany olej arganowy, olej słonecznikowy, masło shea.
BIOBAZA EXCLUSIVE – krem z ozonowanym olejkiem arganowym 50ml

Ogromną zaletą oleju słonecznikowego  jest także  fakt, że nie zatyka porów i  szybko wchłania się, nie pozostawiając na skórze tłustej warstwy. Z tego względu jest odpowiedni dla każdego rodzaju cery, także trądzikowej, zwłaszcza, że zawarty w nim cynk przeciwdziała powstawaniu wyprysków.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *