Olej z orzechów włoskich w kosmetyce naturalnej

  Starożytni Rzymianie uznawali  orzechy włoskie za pokarm bogów. Po dziś dzień olej z orzechów włoskich jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej. W starożytnej medycynie zalecany  także był  jako lek na kolki. Współczesna nauka zauważa jednak, że produkt ten ma o wiele szersze spektrum działania.

Olej z orzechów włoskich jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak  kwas linolowy, oleinowy i alfa-linolowy. Produkt ten obfituje także w witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K.  Zawiera też cenny kwas elagowy , będący silnym przeciwutleniaczem.

Istotnie,warto po niego sięgać  w przypadku problemów trawiennych, gdyż  usprawnia perystaltykę jelit i trawienie oraz  zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Poza tym ma także działanie przeciwgrzybicze.  Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się również  do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, a więc wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i  chroni układ krążenia.

Olej z  orzechów włoskich w pielęgnacji urody

Skład tego oleju zachwyca nie tylko lekarzy i dietetyków, ale także twórców kosmetyków naturalnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe w połączeniu z  witaminami  i przeciwutleniaczami, to właśnie to czego potrzebuje nasza skóra! Olej z orzechów włoskich  nadaje się do każdego rodzaju cery, gdyż nie zatyka porów i nie zostawia tłustego filmu na skórze. Nawilża i odżywia skórę, oraz odbudowuje jej płaszcz lipidowy.Zapobiega powstaniu zmarszczek. . Działa  przeciwzapalnie i normalizująco oraz walczy z wolnymi rodnikami, które powstają w skutek narażenia skóry na promieniowanie UV.  Nie bez przyczyny jest jednym z głównych składników naszych kosmetyków z serii Sun. (Odpowiednio nawilżona skóra oznacza ładniejszy odcień opalenizny)

BIOBAZA SUN – marmolada do opalania Royal – 250ml

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *