Olej z pestek moreli w kosmetyce naturalnej

Olej z pestek moreli otrzymywany jest w wyniku tłoczenia pestek  moreli zwyczajnej  (Prunus armeniaca L.).  Wyróżnia się jasnożółtym kolorem i charakterystycznym zapachem o marcepanowych nutach.

 

Zapach marcepanu spowodowany jest zawartością amigaldiny, w której niektórzy  upatrują lekarstwo na raka. O ile lecznicze działanie oleju z pestek moreli wciąż jest przedmiotem kontrowersji, to jego działanie kosmetyczne nie budzi wątpliwości. Olej z pestek moreli stanowi  bowiem bogate źródło  tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ( w tym kwasu oleinowego (omega-9) i kwasu linolowego (omega-6).  W   jego składzie  znajdziemy także kwas palmitynowy. Ten zestaw kwasów tłuszczowych skutecznie zapobiega utracie wody poprzez naskórek.   Olej z pestek moreli zawiera także witaminy: A i E będących oksydantami, oraz witaminy z grupy B.

 

Olej z pestek moreli nadaje się do pielęgnacji do każdego rodzaju skóry. Głęboko ją nawilża, odżywia, ujędrnia.  Regeneruje skórę, dlatego jest częstym dodatkiem do kosmetyków antycellulitowych oraz preparatów przeciw rozstępom.

 

antycellulit kapsułki i serum
BIOBAZA ANTICELLULITE – serum do ciała 100ml + suplement diety
BIOBAZA MAMA – odżywczy suchy olejek dla kobiet w ciąży – 200ml

 

Ma także  właściwości  antyoksydacyjne dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się skóry. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do różnych innych kosmetyków, potęgując ich działanie. Jego olbrzymią zaletą jest fakt, że wyjątkowo szybko  się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *