Olejek cedrowy w kosmetyce naturalnej

Olejek cedrowy jest olejkiem eterycznym  uzyskiwanym poprzez destylację parową kawałków drewna z drzewa gatunku  Juniperus virginiana.  Filolodzy klasyczni unoszą w tej chwili brwi ze zdziwienia….

Tak, to drzewo, jeśli chodzi o klasyfikację botaniczną należy do gatunku jałowców, jednak jego nazwa zwyczajowa to właśnie cedr wirginijski.

Olejek cedrowy, jak większość olejków eterycznych ma działanie lecznicze. Zawdzięczamy je w dużej mierze głównej substancji aktywnej olejku –  cedrolowi .  Cedrol to związek organiczny, należący do grupy  alkoholi seskwiterpenowych.  Ma silne działanie antyseptyczne –  dlatego olejek cedrowy zapobiega zakażeniom ran, chroni je nawet  przed zarazkami tężca. Posiada też właściwości grzybobójcze i może być stosowany do leczenia zakażeń grzybiczych.

 

Olejek cedrowy w kosmetyce

Olejek cedrowy reguluje produkcję sebum dlatego chętnie jest  wykorzystany w naturalnych kosmetykach do pielęgnacji skóry . Działa normalizująco  także  na skórę głowy – zwalcza łupież i  zmniejsza wydzielanie łoju oraz hamuje wypadanie włosów –  więc jest również składnikiem  naturalnych szamponów.

BIOBAZA BODY & HAIR 3 in 1 – żel pod prysznic z ziołami śródziemnomorskim

Olejek z drewna cedrowego  jest chętnie stosowany jako składnik preparatów antycellulitowych i ujędrniających  ponieważ stymuluje mikrokrążenie i delikatnie rozgrzewa. Jego zaletą jest również to, usuwa martwe komórki naskórka, nadając skórze gładkość i zdrowy  wygląd.

olejek cedrowy
Krem modelujący ciało BIOBAZA ANTICELLULITE

Oczywiście olejek ten , tak jak większość olejków eterycznych, wykazuje także działanie aromoterapeutyczne. Jego zapach  poprawia nastrój i daje poczucie wewnętrznej siły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *