Olejek geraniowy jako kosmetyk uniwersalny

Geranium czyli pelargonia pachnąca (Pelargonium graveolens) należy do rodziny bodziszkowatych ( Geraniaceae Juss.)  Ta pochodząca z Afryki roślina  cieszy się od lat ogromną popularnością ze względu na wiele zalet: obfite i długotrwałe kwitnienie, różnorodność barw i form kwiatów, dekoracyjne liście, łatwość uprawy. Na pewno znacie pelargonie  jako kwiaty zdobiące ogródki i balkony.  Geranium ma jednak także zastosowanie w medycynie, kosmetyce a nawet w … kuchni.

Olejek geraniowy

W XIX z liści Pelargonium graveolens. wyizolowano olejek o wspaniałym różanym zapachu, stosowanym w kosmetyce i aromatoterapii. Jego głównymi składnikami są alkohole terpenowe: geraniol, cytronelol i nerol. Mają one działanie antydepresyjne, immunostymulujące, przeciwzapalne i tonizujące. Olejek geraniowy ma  także właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybiczne.

Pachnąca kuchnia

Brzmi to zaskakująco, ale olejek geraniowy ma zastosowanie kulinarne. Sprawdza się jako naturalny aromat dodawany do ciast, galaretek czy sorbetów. Jego zaletą jest także fakt, że stanowi jednocześnie „naturalny konserwant” ponieważ właściwości antybakteryjne olejku zapobiegają psuciu się potraw.

Olejek geraniowy w kosmetyce

Olejek geraniowy to spełnienie marzeń twórców naturalnych kosmetyków. Właściwości antybakteryjne i tonizujące w połączeniu z pięknym zapachem o różanych nutach czynią go idealnym składnikiem mydeł, żeli pod prysznic i  dezodorantów.

BIOBAZA DEO – Spring Flowers – 50ml

Dodatkową zaletą olejku geraniowego jest też fakt, że reguluje wydzielanie sebum, więc sprawdza się jako składnik preparatów przeciwtrądzikowych.

Jakby tego było mało – stymuluje też mikrokrążenie więc znajdziecie go także w naszych kosmetykach ujędrniających  i modelujących ciało.

BIOBAZA MAMA – aktywna formuła przeciw rozstępom.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *