Boski napój zarezerwowany był jedynie dla władcy, arystokracji i wojowników . Nawet oni jednak pijali go tylko w czasie ważnych ceremonii religijnych. W społeczeństwie Azteków ziarna kakaowca służyły jako waluta (Niewolnika można było kupić już za 100 ziaren). Texocolatl był też lekarstwem i afrodyzjakiem .( Legenda głosi, że król Montezuma II dzięki spożywaniu czekolady mógł zaznawać rozkoszy z setkami kobiet .) Kodeks Florentino, dokument z XVI wieku opisujący życie Azteków, zawiera wzmianki o zastosowaniu napoju jako środka przeciwgorączkowego, oraz leku na choroby układu oddechowego i serca.
Do Europy czekolada dzięki konkwistadorom. (Zostali oni poczęstowani boskim napojem ponieważ Indianie początkowo wzięli Corteza za powracającego Quetzalcoatla) Hiszpanie do napoju Indian zaczęli dodawać zamiast chilli cukie i cynamon. Oszałamiającą karierę gorąca czekolada zaczęła jednak robić od chwili gdy pewna kucharka przez przypadek do jej przyrządzenia zamiast wody użyła mleka. Mimo początkowych sprzeciwów Inkwizycji czekolada podbiła Europę, a łacińska nazwa kakaowca theobroma oznacza właśnie ‘napój bogów’.
Dopiero na początku XIX wieku Holendrom udało się opracować technologię oddzielenia tłuszczu kakaowego od proszku kakaowego. Tak właśnie zaczęła się historia tabliczek czekolady. Uzyskanie masła kakaowego to także początek wykorzystania nasion kakaowca w kosmetyce.
W kosmetyce najczęściej stosowane jest masło kakaowe. Tłuszcz z nasion kakaowca dzięki bogactwu witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych doskonale nawilża i odżywia skórę. Masło kakaowe sprawdza się idealnie jako składnik balsamów i maseł do ciała, a także kosmetyków zapobiegających rozstępom.
Kakaowy proszek stanowi stosunkowo niedawne odkrycie kosmetyki naturalnej.
Nie chodzi tylko i wyłącznie o relaksujący zapach czekolady wykorzystywany w rytuałach SPA.
Główny aktywny składnik kakao – alkaoid teobromina ma działanie antyoksydacyjne dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się skóry. Ponadto podobnie jak kofeina zwalcza cellulit Także flawonoidy zawarte w kakao chronią skórę przed stresem oksydacyjnym wywołanym promieniowaniem UV. Dlatego właśnie proszek kakaowy znajdziecie w naszej Marmoladzie do Opalania Royal