Kakaowiec, czekolada i kakao – słodkie sekrety urody

Według legendy Azteków bóg Quetzalcoatl, czyli  Pierzasty  Wąż, pewnego dnia zstąpił z nieba, aby przekazać ludziom mądrość i nauczyć ich rzemiosła oraz uprawy roli. Wręczył im także wspaniały prezent, el cacahuate, czyli sadzonkę kakaowca. Owoce tej rośliny posłużyły do stworzenia gorzkiego i gęstego napoju zwanego texocolatl, który miał cudowną moc przywracania sił.

Boski napój zarezerwowany był jedynie dla władcy, arystokracji i wojowników . Nawet  oni jednak  pijali go tylko w czasie ważnych ceremonii religijnych.   W społeczeństwie Azteków  ziarna kakaowca służyły jako waluta (Niewolnika można było kupić już za 100 ziaren). Texocolatl był też lekarstwem i afrodyzjakiem .( Legenda głosi, że król Montezuma II dzięki spożywaniu czekolady mógł zaznawać rozkoszy z setkami kobiet .) Kodeks Florentino, dokument   z XVI wieku opisujący życie Azteków, zawiera wzmianki o  zastosowaniu  napoju jako środka przeciwgorączkowego, oraz leku na choroby układu oddechowego i serca.

Do Europy czekolada  dzięki konkwistadorom. (Zostali oni poczęstowani boskim napojem ponieważ Indianie początkowo wzięli Corteza za powracającego Quetzalcoatla) Hiszpanie do napoju Indian zaczęli dodawać zamiast chilli  cukie i cynamon.  Oszałamiającą karierę gorąca czekolada zaczęła jednak robić od chwili gdy pewna kucharka przez przypadek do jej przyrządzenia zamiast wody użyła mleka. Mimo  początkowych sprzeciwów Inkwizycji czekolada podbiła Europę, a  łacińska  nazwa kakaowca theobroma oznacza właśnie ‘napój bogów’.

Dopiero  na początku XIX wieku Holendrom udało się opracować technologię oddzielenia tłuszczu kakaowego od proszku kakaowego. Tak właśnie zaczęła się historia tabliczek czekolady. Uzyskanie masła kakaowego to także początek wykorzystania  nasion kakaowca w kosmetyce.

Kakaowiec w kosmetyce naturalnej

W kosmetyce najczęściej stosowane jest masło kakaowe. Tłuszcz z nasion kakaowca dzięki bogactwu witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych doskonale nawilża i odżywia  skórę. Masło kakaowe  sprawdza się idealnie jako składnik balsamów i maseł do ciała, a także kosmetyków zapobiegających rozstępom.

Kakaowy proszek stanowi stosunkowo niedawne odkrycie kosmetyki naturalnej.

Nie chodzi tylko i wyłącznie o relaksujący zapach czekolady wykorzystywany  w rytuałach SPA.

Główny aktywny składnik kakao – alkaoid  teobromina ma działanie antyoksydacyjne dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się skóry. Ponadto podobnie jak kofeina  zwalcza cellulit  Także flawonoidy zawarte w kakao chronią skórę przed stresem oksydacyjnym wywołanym promieniowaniem UV.  Dlatego właśnie proszek kakaowy znajdziecie w naszej Marmoladzie do Opalania Royal

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *