Olej z pestek malin – odkrycie kosmetyki naturalnej.

Malina (Rubus Idaeus) to roślina, której przedstawiać nikomu nie trzeba. Jej owoce są jednym z symboli polskiego lata. Łasuchom kojarzy się ze słodkim dzieciństwem, romantykom – z wierszem Leśmiana. Teraz zacznie się także kojarzyć z dbaniem o urodę. Olej z pestek malin to nowe odkrycie kosmetyki naturalnej.

Należy  do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości  Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), które stanowią główny składnik płaszcza lipidowego skóry.

Kwas linolowy – Omega-6  to uniwersalne  panaceum pomocne zarówno w przypadku cery suchej jak i tłustej. Odbudowuje barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody i normalizuje metabolizm skóry Reguluje  pracy gruczołów łojowych, powoduje odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.

Kwas alfa-linolenowy – Omega-3 Wykazuje silne działanie przeciwzapalne i gojące  kojące skórę.  Niezbędny dla zdrowia skóry. Jego niedobór obserwujemy w przypadku łuszczycy, egzemy i alergii skórnych . W połączeniu z witaminą E  kwas alfa-linolenowy, jak również kwas linolowy, wzmacniają odporność i ochronę skóry przed promieniowaniu UVB, zmniejszają zaczerwienienie i chronią przed fotodermatozami

Kwasy linolowy i alfa-linolenowy zastosowane na skórę, wykazują działanie rozjaśniające , więc chronią przed powstawaniem przebarwień słonecznych.

W dodatku obydwa kwasy zwiększają  przenikanie substancji odżywczych  w głąb skóry.

Olejek malinowy to prawdziwe panaceum , ponieważ łączy działanie przeciwzapalne, nawilżające i odżywcze oraz przeciw starzeniowe.

Jest cennym źródłem witaminy E w postaci alfa-tokoferolu i rzadziej występującego w przyrodzie  gamma-tokoferolu. Witamina E to silny   antyoksydant.  Aplikowana zewnętrznie, wnika głęboko w skórę, chroniąc przed stresem oksydacyjnym składniki tłuszczowe skóry. Zapobiega fotostarzeniu. Działa regenerująco, nawilżająco i przeciwzapalnie oraz łagodzi  rumień posłoneczny. Stosowana na skórę wspomaga ochronę przeciw promieniowaniu UV oraz podwyższa wartość faktora SPF. Gamma-tokoferol zapobiega także powstawaniu przebarwień.

Olej malinowy zawiera także inne silne przeciwutleniacze takie jak witamina A  oraz  karotenoidy i flawonoidy.

 Składnik kosmetyków do opalania

Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez kanadyjskich naukowców, olej z pestek malin pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, absorbującego promieniowanie słoneczne. (Uwaga! Głównie dotyczy to promieniowania UVB! )

Działanie takie jest możliwe dzięki zawartemu w olejku malinowym unikalnemu  kompleksowi antyoksydantów i kwasów tłuszczowych. Właściwości ochronne oleju malinowego porównywane są z działaniem filtrów mineralnych, jednak w praktyce olej ten nie ma jeszcze  precyzyjnie  określonego faktora SPF , więc nie powinien być stosowany jako  jedyna ochrona podczas  intensywnego opalania. Bardzo dobrze jednak sprawdza się w kosmetykach, w których używane są filtry mineralne, dlatego znajdziecie go w naszym mineralnym balsamie do opalania:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *