Olejek mandarynkowy – kosmetyk pachnący Gwiazdką

Zapach mandarynek jest jednym z tych aromatów które przywodzi na myśl Boże Narodzenie . Mandarynka (Citrus reticulata Blanco) pochodzi z południowo – wschodniej Azji. Dzikie mandarynki wciąż występujące w tym rejonie świata  zawierają jednak bardzo dużo pestek, a ich zapach wcale nie zachwyca. Mandarynki jakie znamy obecnie wyhodowano w Chinach, gdzie są uprawiane od około 4000 lat. Tajemnica ich uprawy była tak pilnie   strzeżona,  że owoce te dotarły do Europy dopiero na początku XIX wieku.Ich nazwa  pochodzi prawdopodobnie od nazwy chińskiego wysokiego urzędnika  z czasów cesarstwa  – mandaryna, który nosił szaty w „madarynkowym” kolorze.

Olejek mandarynkowy  jest olejkiem eterycznym otrzymywanym ze skórki owoców  metodą tłoczenia na zimno. Takie postępowanie pozwala zachować wszystkie  jego cenne właściwości. W składzie tego olejku znajdziemy między innymi geraniol, limonene, linalool, citral oraz oczywiście  – witaminę C.

Olejek mandarynkowy tak jak wszystkie olejki cytrusowe  ma zastosowanie w aromoterapii. . Dodaje energii, poprawia nastrój  pomaga przy złym samopoczuciu  i wyczerpaniu fizycznym i umysłowym. Łagodzi  także migrenowe bóle głowy.

Olejek mandarynkowy wykorzystywany jest  chętnie w kosmetyce naturalnej  jako składnik  żeli pod prysznic, szamponów, kremów, mydeł, peelingów czy balsamów. Oprócz tego, że nadaje kosmetykom piękny zapach, działa na  skórę przeciwzapalnie, kojąco  i antyseptycznie.  Może być stosowany również  w kosmetykach dla przeznaczonych dla dzieci. Poprawia  też mikrokrążenie, a tym samym –  koloryt i kondycję skóry. Często jest stosowany jako składnik naturalnych kosmetyków ujędrniających i antycellulitowych. Mogą go w profilaktyce rozstępów bezpiecznie używać nawet kobiety w ciąży . Olejek mandarynkowy  jest stosowany także do masażu.Wykorzystuje go też oczywiście cały przemysł perfumeryjny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *