Rzeżucha ceniona była medycynie ludowej. Ma działanie moczopędne, dlatego jej spożywanie polecane jest przy schorzeniach pęcherza i układu moczowego. Ponadto zawiera łatwo przyswajalny dla ludzkiego organizmu jod, więc pomaga osobom z niedoczynnością tarczycy.Rzeżucha jest prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów. Miało to ogromne znaczenie w przeszłości, gdy wczesną wiosną brakowało świeżych warzyw. Dziś warto pamiętać, że warzywa hodowane w szklarniach lub transportowane na wielkie odległości również mają mniej witamin niż te uprawiane we własnym ogrodzie. Dlatego warto hodować rzeżuchę na parapecie! Ze względu na wysoką zawartość witaminy C przyda się w czasie wiosennego przesilenia. Rzeżucha zawiera też witaminy z grupy B witaminę A, D oraz K. Obfituje w minerały – 100 g tych zielonych listków zawiera aż 550 mg potasu, 200 mg wapnia, 60 mg fosforu, 40 mg magnezu i 10 mg sodu, a ponadto pierwiastki takie jak mangan, siarka, miedź, cynk i wspomniany już jod.
Sok z rzeżuchy to doskonały naturalny tonik do pielęgnacji cery. Aby go uzyskać wystarczy zblendować młode listki , a następnie otrzymaną papkę przecisnąć przez gazę. Witaminy A i C to przecież silne przeciwutleniacze, które wspomagają walkę w wolnymi rodnikami, a co za tym idzie zapobiegają starzeniu się skóry. Dzięki dużej zawartości siarki sok z rzeżuchy pomaga również w przypadku trądziku. Siarka ma właściwości odkażające i wspomaga usuwanie toksyn odpowiedzialnych za powstawanie niedoskonałości i nadprodukcję sebum. Sok z rzeżuchy wykazuje również działanie wybielające, zmniejsza widoczność blizn, a nawet rozjaśnia przebarwienia i piegi.