Trawa cytrynowa – pachnące panaceum

Jej nazwa łacińska brzmi Cymbopogon citratus, w publikacjach botanicznych spotyka się też określenie  palczatka cytrynowa. Jedno jest pewne: jej cechą charakterystyczną jest intensywny zapach o cytrynowych nutach.

Pochodzi prawdopodobnie z obszaru indomalajskiego. Obecnie jest uprawiana, m.in. na półwyspach Indyjskim i Malajskim, w Chinach, Birmie, na Cejlonie, Madagaskarze, w Indonezji, na Antylach, w rejonie śródziemnomorskim, w zachodniej Afryce, w Ameryce Południowej i Środkowej, na Karaibach oraz w południowych stanach USA.

Z analizy receptur tradycyjnej medycyny  pochodzących z obszarów na których roślina ta występuje można wywnioskować, że  trawa cytrynowa jest prawdziwym panaceum. Leczy się za jej pomocą grypę, zapalenie płuc, gorączkę, reumatyzm, malarię, cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca, choroby skóry, wszelkie  zaburzenia pokarmowo-jelitowe,  zapalenia gardła i jamy ustnej Znajduje także zastosowanie  jako środek diuretyczny, przeciwbólowy i przeciwzapalny oraz   wyciszający, uspokajający i relaksujący.

Za jej działanie lecznicze  odpowiedzialny jest olejek eteryczny nazwany olejkiem lemongrasowym. Głównym składnikiem olejku jest cytral,   związek będący mieszaniną monoterpenowych aldehydów: geranialu (a-cytral) i neralu (b-cytral). Poza cytralem, do zasadniczych składników olejku zalicza się myrcen, występują też nerol, geraniol, citronelal, terpinolen, octan geranylu, linalol, pinen, cymen i inne.

Badania naukowe potwierdziły , że pod względem właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych olejek lemongrasowy przewyższa nawet imbir.

 

Trawa cytrynowa w kosmetyce naturalnej

Ogromnym atutem olejku z trawy cytrynowej  jest oczywiście orzeźwiający, odświeżający i poprawiający nastrój zapach.   Na tym jednak jego zalety się nie kończą! Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym regeneruje on skórę i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się. Ponadto  pobudza krążenie, rozgrzewa, redukuje obrzęki i cellulit. Ściąga  też rozszerzone pory i hamuje nadprodukcję sebum . Ma właściwości antybakteryjne, więc jest  idealnym składnikiem naturalnych  mydeł, żeli pod prysznic i dezodorantów

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *