Wanilia – skarb Azteków w kosmetyce naturalnej

Wanilia to roślina pochodząca z Meksyku,  blisko spokrewniona ze storczykami.  Owoc wanilii kształtem przypomina cienki strąk o długości dochodzącej do 25 centymetrów  wypełniony dużą ilością małych nasionek. Powszechnie nazywa się go laską wanilii.  Co ciekawe, świeże owoce nie mają zapachu, aby zyskały charakterystyczny waniliowy aromat muszą być poddane fermentacji. Ze względu na swój zapach wanilia jest przyprawą cenioną na całym świecie.

Wanilię uprawiali już Aztekowie  –  o jej wartości świadczy fakt, że była częścią danin państwowych składanych władcy. Była też uważana za afrodyzjak. Po dziś dzień kobiety w Ameryce Południowej podają mężczyźnie w którym chcą wzbudzić miłość czekoladę z laską wanilii. Do Europy „skarb Azteków” dotarł dzięki konkwistadorom. Hiszpanie przyczynili się do rozprzestrzenienia jej upraw w innych rejonach świata o sprzyjającym klimacie .  Niegdyś wierzono, że wanilia wzmacnia serce, odpędza troski oraz dodaje sił.

Substancją odpowiedzialną za zapach wanilii  jest aldehyd 4-hydroksy-3-metoksybenzoesowy, nazywany waniliną. Ponadto w wanilii występuje  aldehyd p-hydroksybenzoesowy, , aldehyd anyżowy oraz  związki żywicowe.

Oczywiście już w czasach Azteków na bazie wanilii tworzono pachnidła. Naukowcy potwierdzają  jej aromoterapeutyczne działanie. Udowodniono, że  pomaga w stanach napięcia nerwowego i zmniejsza stres oraz poprawia jakość snu. Okazuje się jednak , że wanilia  stosowana w kosmetykach ma o wiele więcej funkcji  niż tylko nadawanie im pięknego, słodkiego  zapachu.  Ma działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia. Ma właściwości antyoksydacyjne, więc  przeciwdziała starzeniu się skóry i wspomaga jej regenerację. Zaletą wanilii jest również to, że  jej zapach odstrasza owady, a szczególnie meszki.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *