Czarna marchew (Daucus carota subsp. sativus var. atrorubens Alef) to gatunek pierwotny i była znana już w czasach starożytnych. W XIII wieku to właśnie czarną marchew sprowadzono z Azji do Europy. Marchew dziko rosnąca występowała natomiast w Europie w kolorach od kremowego do żółtego (odcień w dużym stopniu zależał od rodzaju gleby). Krzyżując te odmiany w XVII wieku w Holandii wyhodowano marchew w najpopularniejszym dziś kolorze pomarańczowym. Działanie to miało na celu uhonorowanie panującej w Holandii królewskiej dynastii Orange-Nassau.
Czarna marchew jest źródłem antocyjanów, związków z grupy flawonoidów, będących silnymi przeciwutleniaczami. Jak zapewne się domyślacie, chronią skórę przed stresem oksydacyjnym spowalniając procesy starzenia Antocyjany mają jednak jeszcze jedną ciekawą właściwość – absorbują część promieniowania UV, są więc wykorzystywana jako naturalna ochrona przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.