Cudowna moc pomidora

W  wielu naszych kosmetykach , jak zapewne zauważyliście, znajduje się olej z pestek pomidora. 🍅Pomyśleliście, że jako producenci kosmetyków naturalnych postawiliśmy sobie za punkt honoru wyciśnięcie oleju z każdej istniejącej rośliny?

Poniekąd to prawda! Z każdej rośliny chcemy wycisnąć to, co posłuży zdrowiu i urodzie. 😎 A olej z pestek pomidora zawiera kilka bardzo skutecznych w pielęgnacji urody substancji:

  • likopen
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega
  • niacynę.

 

Likopen to  związek z grupy znanych nam już karetenoidów.  Jest silnym  antyoksydantem, co oznacza, że eliminuje wolne rodniki . Ma więc zastosowanie w kosmetykach opóźniających starzenie się skóry. Pobudza także  syntezę  kolagenu, który odpowiada za sprężystość , elastyczność i napięcie skóry

 

Wolne rodniki powstają w skórze w skutek promieniowania UV. Dlatego nie zdziwicie się widząc olejek pomidorowy  w naszych kosmetykach do opalania – do pewnego stopnia chroni przed poparzeniami słonecznymi i zmniejsza rumień indukowany promieniowaniem UV.

Pamiętajcie jednak, że likopen chociaż wzmacnia naturalne mechanizmy obronne skóry, nie zastępuje kremów z filtrem! Konieczne jest rozsądne korzystanie ze słońca i stosowanie filtrów SPF odpowiednich do rodzaju skóry. (A po dniu spędzonym na plaży nic nie smakuje lepiej niż gazzpacho! 😉)

 

Niacyna należy do witamin z grupy B. Zmniejsza łojotok, więc kosmetyki z olejkiem z pestek pomidora idealnie nadają się do pielęgnacji skóry tłustej,

 

Jeśli komuś pomidor wciąż nie kojarzy się z pięknem, to pamiętajcie, że gdy Hiszpanie odkryli Amerykę i pierwszy raz zobaczyli ten niezwykły owoc  nazwali go złotym jabłkiem ( pomo doro)! 😎 A złote jabłka w mitologii greckiej już bardzo mocno kojarzą  się z  pewnym konkursem piękności!…;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *