Werbena – sacrum, magia, szamanizm i kosmetyki naturalne

 Werbena (Verbena officinalis L.) to występująca w Europie, Azji oraz Ameryce  roślina o różowo-fioletowych kwiatach i egzotycznym cytrusowym zapachu. Zapach nie jest jednak jej jedyną zaletą. Właściwości lecznicze werbeny znane były ludzkości od czasów najdawniejszych. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że werbena powstała dzięki łzom Izydy- bogini  za  pomocą tego leczniczego ziela  przywróciła życie Ozyrysowi.  W antycznej Grecji  uważano werbenę   za roślinę przynoszącą szczęście.

Dioskurydes w „De Materia Medica” pisał, że  werbena pomaga zwalczyć gorączkę oraz leczy z szaleństwa.

Indianie północnoamerykańscy używali jej w celu wywołania świadomych snów i przewidywania przyszłości.  Werbena była także świętą rośliną druidów. W średniowieczu uważano  ją za „ziele czarownic” i silny afrodyzjak, ale z drugiej strony istniała też legenda, że właśnie werbena posłużyła do obmycia ciała Chrystusa po zdjęciu z krzyża, stąd też wiara, że chroni przed demonami i wampirami. Tradycyjnie  stosowano werbenę jako  środek  wykrztuśny, uspokajający i przeciwgorączkowy. Leczono za jej pomocą także choroby układu pokarmowego oraz pęcherza i nerek. W medycynie chińskiej jest stosowana jako środek przeciwmalaryczny.

Co na to nauka?

Ziele werbeny zawiera alkaloidy (verbalina)  glikozydy (witeksyna i  izowiteksyna), flawonoidy, ligany, seskwiterpeny oraz triterpeny  a także kumarynę.Za charakterystyczny zapach odpowiedzialne są cytral, nerol i geraniol. Badania naukowe potwierdzają jej silnie antybakteryjne właściwości – werbena radzi sobie nawet z gronkowcem złocistym. Ma także właściwości przeciwzapalne. Olejek eteryczny z werbeny łagodzi  napięcie nerwowe i poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność. Pomocniczo jest zalecany w leczeniu migren, a nawet  nerwic i depresji.

 

 

Werbena w kosmetyce naturalnej

 

Werbena jest bardzo cennym składnikiem kosmetyków naturalnych. Działa antybakteryjnie, więc sprawdza się jako składnik naturalnych dezodorantów. Chroni przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry. Łagodzi podrażnienia i zapobiega problemom skórnym.  Dzięki unikalnemu kompleksowi substancji czynnych uaktywnia  odpływ limfy, więc jest pomocna w walce z cellulitem. Ze względu na relaksujące i wyciszające właściwości olejku eterycznego jest także cenionym składnikiem preparatów do kąpieli. Nadaje też kosmetykom subtelny cytrusowy zapach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *