Wiesiołek pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy sprowadzony został w 1614 przez botaników z Virginii , którzy zauważyli wykorzystywanie leczniczych właściwości tej rośliny przez Indian. Już w 1650 angielski zielarz Nicholas Culpeper opisywał działanie naparu z ziela wiesiołka w leczeniu dolegliwości wątroby i trzustki.
W XX wieku odkryto ponownie dobroczynne właściwości oleju z nasion wiesiołka. Olej ten pozyskiwany przez tłoczenie na zimno z nasion zbieranych po całkowitym dojrzeniu. W oleju z wiesiołka występują nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym duże ilości kwasu linolowego i odkryty poraz pierwszy właśnie w nasionach wiesiołka kwas y-linolenowy, pewne ilości kwasu olejowego oraz nasycone kwasy tłuszczowe: palmitynowy i stearynowy. Stanowi też bogate źródło witaminy E.
Pierwsze badania naukowe właściwości oleju z nasion wiesiołka przeprowadzono w Anglii w latach 60tych. Wykazało ono działanie przeciwzapalne kwasu y-linolenowego oraz jego znaczenie dla prawidłowego metabolizmu.
Olej z wiesiołka zaczęto wykorzystywać w leczeniu egzemy atopowej, stanów zapalnych skóry, dolegliwości kobiecych o podłożu hormonalnym, migren oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.
Ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych oraz niezwykłe właściwości kwasu y-linolenowego olej z nasion wiesiołka jest bardzo ceniony w kosmetyce.
Zawarta w oleju witamina E, jako silny antyoksydant, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega starzeniu się skóry. Olej wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a także nawilża, sprawiając, że skóra staje bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.
Ma także silne właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne Olej z wiesiołka stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień, atopowym zapaleniu, skóry egzemy, łuszczycy. Nadaje się do pielęgnacji wrażliwej skóry dzieci.