Winogrona w kosmetyce naturalnej

 W wielu kulturach winorośl uważano za roślinę będącą darem bogów dla ludzkości. Sezon na winogrona właśnie się zaczyna. Warto wiedzieć, że te pyszne i zdrowe (bo pełne witamin i przeciwutleniaczy) owoce znajdują także zastosowanie w produkcji naturalnych kosmetyków. Większość dobroczynnych składników  jest bowiem wchłaniana także poprzez skórę.

W kosmetyce naturalnej winogrona wykorzystywane są  jako źródło ekstraktu z winogron oraz oleju z  pestek winogron.

Ekstrakt z winogron zawiera  kwasy owocowe, garbniki, poliflenole ( głównie flawonoidyi resweratrol)  oraz witaminy ( zwłaszcza A, C i E).

Flawonoidy i resweratrol chronią skórę przed  wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia, i wspomagają wchłanianie witamin. Kwasy owocowe  mają działanie delikatnie złuszczające, usuwają martwe komórki naskórka i regulują wydzielanie sebum.

 

Olej z pestek winogron to prawdziwe kosmetyczne panaceum. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – palmitynowy, oleinowy, linolowy, które nawilżają i ujędrniają skórę oraz przeciwdziałają powstawaniu rozstępów. oraz chronią płaszcz lipidowy  skóry. Znajdziemy w nim także przeciwutleniacze oraz witaminy . Szczególnie warto zwrócić uwagę na witaminę A, witaminę E, witaminę Kwitaminę D,.  Witaminy A i E, spowalniają procesy starzenia, nawilżają i chronią przed czynnikami zewnętrznymi. Witamina K  natomiast odpowiada za  prawidłowy proces krzepnięcia krwi, więc sprawdza się w kosmetykach skóry naczynkowej. Olej z pestek winogron nadaje się także do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej ponieważ w przeciwieństwie do innych olejów nie zatyka porów i nie przyczynia się do powstawania zaskórniaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *