Mimoza – „wrażliwa” roślina w kosmetykach do cery wrażliwej

Mimoza to roślina, która stała się w kulturze  symbolem wrażliwości. Posiada bowiem niezwykłą właściwość –   jej liście kurczą się pod wpływem bodźca dotykowego. Mechanizm ten polega na zmianie ciśnienia w komórkach liści i biolodzy fachowo nazywają go tigmotropizmem Okazuje się, że mimoza – nomen omen- jest idealnym składnikiem kosmetyków do cery wrażliwej. Nie, nie działa to na zasadzie magii sympatycznej ani nie ma nic  wspólnego z opisanym powyżej tigmotropizmem mimozy. Za to  ma dużo wspólnego z jej składem chemicznym.

Polifenole oraz  flawonoidy, które zawiera mimoza  wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Zdolność zwalczania wolnych rodników  oznacza opóźnienie procesu starzenia się skóry i dlatego ekstrakt z mimozy znajdziecie produktach przeznaczonych do cery dojrzałej. Dobroczynne efekty  zwielokrotniają także zawarte w niej   saponiny i garbniki. Związki te  za  silne właściwości nawilżające  i przeciwzapalne ekstraktu z mimozy oraz zdolność wzmacniania ścian naczyń włosowatych skóry.

Kosmetyki z ekstraktem z mimozy widocznie zmniejszają zaczerwienienia i obrzęki. Dodatkowo  chronią także przed infekcjami , które mogłyby powstać w przypadku  ewentualnych mikrouszkodzeniach delikatnej skóry. Z tego względu mimoza jest idealnym  składnikiem kosmetyków do pielęgnacji wyjątkowo wrażliwej  skóry pod oczami

Ekstrakt z mimozy  sprawdza się także w preparatach przeznaczonych  pielęgnacji  cery ze skłonnością do trądziku. Znajdziecie ją również w kosmetykach do pielęgnacji wrażliwej skóry dzieci.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *