Olejek paczuli to nie tylko składnik perfum

 Paczula,Brodziec paczulka, paczulka wonna,  (Pogostemon cablin) –  to roślina z rodziny jasnowatych(Lamiaceae), a więc jak być może pamiętacie, jej bliskimi krewniakami są  melisa, mięta, lawenda, szałwiarozmaryn. Występuje naturalnie na całym obszarze tropikalnej Azji od Indonezji po Indie. Nazwa „paczuli” pochodzi z języka tamilskiego i oznacza „zielony liść”. Olejek poczuli uzyskiwany z liści i kwiatów jest ceniony przez człowieka od tysięcy lat – i to w dosłownym tego słowa znaczeniu – w średniowieczu za funt poczuli płacono funt złota.

Ma charakterystyczny zapach z nutami  drzewa,piżma i kamfory.  Wykorzystywano go jednak  nie tylko jako pachnidło ale także jako lek. Starożytni Rzymianie leczyli za jego pomocą problemy trawienne, w Malezji używany był jako antidotum na ukąszenie węży. W medycynie ajurwedyjskiej stosowany jest jako środek przeciwko bólom głowy, bólom brzucha i biegunkom. Jest także uważany za silny afrodyzjak – był wykorzystywany w indyjskich praktykach tantrycznych . Charakterystyczną właściwością  olejku paczuli jest fakt, że podobnie jak wino  nie psuje się, tylko z upływem czasu  staje się jeszcze lepszy, sprawdzono to nawet na przykładzie olejku znalezionego w grobowcach faraonów!

Co na to nauka?

Działanie olejku paczuli zawdzięczamy  składnikom takich jak alfa-patchoulene, beta-patchoulene, alfa-guaiene, bulnesene, kariofilen, norpatchoulenol, alkohol paczuli, seychellene i pogostol

Okazuje się, że ma on silne działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Badania  kliniczne wykazują również , że ma korzystny wpływ na układ nerwowy. Działa przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo. Pomaga przy nudnościach.  Trwają też badania nad jego zastosowaniem w terapii nowotworów.

Olejek paczuli w kosmetyce naturalnej.

Z powodu właściwości przeciwzapalnych  antyseptycznym stosuje się go w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej. Sprawdza się też jako składnik kosmetyków do golenia i pielęgnacji brody dla mężczyzn Ze względu na połączenie właściwości antybakteryjnych z intrygującymi  nutami zapachowymi jest także idealnym składnikiem dezodorantówżeli pod prysznic. Stosuje się go także jako składnik szamponów, gdyż pomaga przy łupieżu i innych problemach ze skórą głowy.

Olejek paczulowy jest często wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ utrwala zapachy. Zazwyczaj w kompozycji zapachowej stosowany jest jako tak zwana  nuta serca.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *