Ma charakterystyczny zapach z nutami drzewa,piżma i kamfory. Wykorzystywano go jednak nie tylko jako pachnidło ale także jako lek. Starożytni Rzymianie leczyli za jego pomocą problemy trawienne, w Malezji używany był jako antidotum na ukąszenie węży. W medycynie ajurwedyjskiej stosowany jest jako środek przeciwko bólom głowy, bólom brzucha i biegunkom. Jest także uważany za silny afrodyzjak – był wykorzystywany w indyjskich praktykach tantrycznych . Charakterystyczną właściwością olejku paczuli jest fakt, że podobnie jak wino nie psuje się, tylko z upływem czasu staje się jeszcze lepszy, sprawdzono to nawet na przykładzie olejku znalezionego w grobowcach faraonów!
Działanie olejku paczuli zawdzięczamy składnikom takich jak alfa-patchoulene, beta-patchoulene, alfa-guaiene, bulnesene, kariofilen, norpatchoulenol, alkohol paczuli, seychellene i pogostol
Okazuje się, że ma on silne działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Badania kliniczne wykazują również , że ma korzystny wpływ na układ nerwowy. Działa przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo. Pomaga przy nudnościach. Trwają też badania nad jego zastosowaniem w terapii nowotworów.
Z powodu właściwości przeciwzapalnych antyseptycznym stosuje się go w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej. Sprawdza się też jako składnik kosmetyków do golenia i pielęgnacji brody dla mężczyzn Ze względu na połączenie właściwości antybakteryjnych z intrygującymi nutami zapachowymi jest także idealnym składnikiem dezodorantów i żeli pod prysznic. Stosuje się go także jako składnik szamponów, gdyż pomaga przy łupieżu i innych problemach ze skórą głowy.
Olejek paczulowy jest często wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ utrwala zapachy. Zazwyczaj w kompozycji zapachowej stosowany jest jako tak zwana nuta serca.