Kwas mlekowy w kosmetykach naturalnych

Kwas mlekowy występuje naturalnie w ludzkim organizmie.  Znajdziecie go  też w kwaśnym mleku, jogurtach i kefirach czy w kiszonej kapuście.

Większość z Was ma  zapewne świadomość, że kwas mlekowy  odkrywa kluczową rolę w kosmetykach do higieny intymnej. Dzięki niemu możliwe jest utrzymanie właściwego ph i ochrona  wrażliwej flory bakteryjnej pochwy. Działa on bowiem  jak  probiotyk, który zwalcza infekcje intymne i chroni przed zakażeniami  grzybiczymi.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że kwas mlekowy ma także zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji twarzy. Dlaczego? Przede wszystkim  dlatego, że silnie nawilża i  zabezpiecza skórę przed nadmierną utratą wody. Dziwi Was takie działanie kwasu? Kwas mlekowy stymuluje produkcje ceramidów, dzięki którym  bariera lipidowa skóry pozostaje nienaruszona, co zapobiega utracie wody poprzez naskórek .  Na tym jednak nie kończą się jego zalety! Warto zauważyć , że w przeciwieństwie do wielu innych rodzajów kwasów, które mogą wywołać podrażnienia i w związku z tym powinny być stosowane pod kontrolą dermatologa,  kwas mlekowy wykorzystywany w kosmetyce jest bezpieczny  nawet dla alergików. Jest on także jest idealnym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej. Delikatnie usuwając martwe komórki  naskórka usprawnia  przepływ sebum i oczyszcza pory  zapobiegając  tym samym powstawaniu zaskórniaków. Wykazuje także działanie antyseptyczne, ponieważ kwaśne ph przeciwdziała rozwojowi bakterii.  Ponadto  likwiduje przebarwienia i zmniejsza widoczność blizn po trądziku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *