Oliwa z oliwek – starożytny kosmetyk

 Obszar na którym naturalnie  występuje oliwka europejska wyznacza granicę świata kultury śródziemnomorskiej. Z badan archeologów wynika, że 6000 p.n.e. na terenie dzisiejszego Izraela zaczęto przy pomocy pras wytłaczać oliwę z oliwek. O  znaczeniu oliwy  dla ludzkości świadczy jej obecność w najstarszych  starożytnych tekstach.

Historia oliwy z oliwek

Według mitologii greckiej sadzonkę drzewa oliwnego podarowała ludziom Pallas Atena.Oliwa z oliwek odgrywała ogromną rolę w kulturze greckiej. Homer nazwał ją    „płynnym złotem”.  Oliwa była obok chleba podstawowym produktem spożywczym i otaczano ją niemal kultem. W niektórych polis za ścięcie drzewa oliwnego groziła kara śmierci! To właśnie w  Grecji  nauczono się wykorzystywać oliwę w kuchni, w medycynie (leczono nią bóle głowy i żołądka a także stosowano jako środek przyspieszający gojenie się ran), kosmetyce (nacierano nią ciało, szczególnie przed zawodami sportowymi, pielęgnowano przy jej użyciu skórę i włosy ). Starożytni Egipcjanie uważali tę roślinę za dar Izydy.W Egipcie mieszana z ziołami oliwa była stosowana przede wszystkim jako kosmetyk. W Biblii oliwa z oliwek pojawia się aż 140 razy.

W Biblii drzewo oliwne jest jedną z roślin symbolizującej przymierze z Bogiem.  (O leczniczym działaniu liści  drzewa oliwnego, o którym wspomina Biblia  pisaliśmy tutaj). Oliwa stanowiła wartościowy pokarm, ale była też wykorzystywana w celach rytualnych (namaszczano nią kapłanów i sprzęty świątyni). W przypowieści  o miłosiernym Samarytaninie znajdujemy też świadectwo używania oliwy z oliwek jako środka dezynfekującego rany.

 

Co na to nauka?

Dziś wiemy, że oliwa z oliwek pozyskiwana starożytnymi metodami, czyli tłoczona na zimno ma szereg leczniczych właściwości. Zawiera jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe, od 65 do 85% kwasu oleinowego oraz skwalen będący także składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry.

Oliwa w kosmetyce

Ze względu na swe dobroczynne właściwości, oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem naturalnych  kosmetyków. Znajdziecie ją niemal we wszystkich naszych masłach i mleczkach do ciała.

Nie tylko doskonale nawilża i odżywia skórę, ale   także łagodzi objawy łuszczycy i trądziku oraz atopowego zapalenia skóry. Doskonale koi także oparzenia słoneczne .

Jest doskonałym kosmetykiem do włosów. Jej stosowanie zaleca się przy skłonności do wypadania włosów oraz na włosy suche,łamliwe, z rozdwajającymi się końcówkami.

Znajdziecie ją także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji wrażliwej skóry dzieci:

 

Oliwa z Chorwacji

Nie wszyscy wiedzą, że Chorwacja oprócz uroków adriatyckiego wybrzeża i wysokiej jakości lawendy z wyspy Hvar (o której wspominaliśmy w tym wpisie) ma do zaoferowania także doskonałą oliwę z oliwek, Panujący tam śródziemnomorski klimat, sprzyja uprawie  tych ciepłolubnych roślin. Z uprawy drzewek oliwnych słynie Istria. Istnieją dokumenty potwierdzające, że jakością oliwy z Istrii zachwycali się już starożytni Grecy i Rzymianie.  Natomiast  najstarszy, mający ponad 1600 lat okaz drzewa oliwnego w Chorwacji można podziwiać na wyspach Birońskich Drzewo to wciąż wydaje około 30 kg owoców rocznie!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *