Czym jest DSL? Czym się różni od SLS?

Disodium Laureth Sulfosuccinate (DSL)- sulfobursztynian disodowy

Sulfobursztynian disodowy w swoim brzmieniu przywodzi na myśl siarczan (SLS)*, ale nim nie jest.

// SLS to Sodium Lauryl Sulfate, sól sodowa siarczanu alkoholu laurylowego, środek powierzchniowo czynny, stosowany w detergentach i kosmetykach (przeważnie tych, które spłukiwane są ze skóry i mają z nią niedługi kontakt), takich jak mydła, żele pod prysznic czy szampony. Jest skuteczny, ale posiada właściwości drażniące, dlatego często do kosmetyków z SLS’em dodaje się substancje łagodzące. //

DSL jest środkiem czyszczącym, powierzchniowo czynnym, dlatego znajduje się on w wielu szamponach i preparatach myjących. DSL jest stosowany do odtłuszczania, mycia, pienienia i emulgowania. Jego wielką zaletą jest fakt, że jest on wyjątkowo delikatny dla skóry i włosów, nawet w wyższych stężeniach. Często stosowany jest on w naturalnych czy delikatnych formułach. W przeciwieństwie do siarczanów nie posiada drażniących właściwości i nie wysusza włosów.

Czym się różni DSL od SLS?

Siarczany (SLS) dla niektórych bywają drażniące, ponieważ są to małe cząsteczki, które wnikają w skórę, podczas gdy sulfobursztynian disodowy (DSL) jest dużą cząsteczką, która przez swoją wielkość w nią nie wnika. Ponadto DSL jest anionowym środkiem powierzchniowo czynnym, co oznacza, że ma ładunek ujemny. Bezpieczeństwo i łagodność tego środka powierzchniowo czynnego wynika z usunięcia jonu siarczanowego i zastąpienia go sulfonowanym estrem. Rezultatem jest skuteczny środek czyszczący, który jest bezpieczniejszy i mniej drażniący dla skóry, włosów i skóry głowy.

To właśnie dlatego nasze żele pod prysznic (3w1) zawierają sulfobursztynian disodowy. Jest on odpowiedni nawet dla osób z wrażliwą i problematyczną skórą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *